fredag 11 juni 2010

Yttrandefriheten hotad?

Europadomstolen går på högvarv.
För ett år sedan i Italien så kom EU-domstolen fram till att alla krucifixer i Italiens skolor skulle bort. Nu varnar flera juristprofessorer att detta kan leda till ett bortförande av korset i den svenska flaggan.

Då vi har yttrandefrihet i vårat land är det helt befängt med en förbjudning av krucifixer! Man har rätt att visa vilken religion man tillhör. Sverige (staten) har en gång varit kristet, idag är kyrkan och staten separerad och därmed kan man inte längre kalla Sverige kristet på samma sätt. Men folk ska fortfarande ha rätt att visa att man tillhör en religion eller vad som helst.

Sedan kan man också se den som en estetisk symbol och inte direkt en religiös sådan, kristendomen har inte monopol på krucifixar, den svenska flaggan ligger också ned, detta gör den ännu mindre till just ett krucifix då krucifix står upp. För ifall det skulle räknas som en krucifix hade den lika gärna varit ett satanistkors beroende på vilket håll man vrider flaggan.

Men i alla fall:
Yttrandefriheten verkar sättas åt sidan i EU. I Sverige så har man rätt att visa vilken religion man tillhör, vilken bakgrund man har, vad man tycker men det kanske vi inte får göra i många år till.

Rösta PP för att skydda yttrandefriheten och värnandet om kultur & kunskap!

David Bergström, Piratpartiet.

2 kommentarer:

 1. Hej David,

  jag tror du missförstår domen lite? Som jag tolkar det, så gäller det att skolan _som_sådan_ inte får använda religiösa symboler som en del _av_sitt_skolväsen_, inte att man som elev hindras att visa personliga symboler?

  I övrigt tycker jag din observation är helt rätt i att man ska få klä sig med i princip vilka yttranden man vill. Även (kanske särskilt) sådana som andra ogillar.

  SvaraRadera
 2. Så är det Rick, men som jag också nämner så kan detta leda* till att "större" friheter kränks. Kanske inte var tillräckligt tydlig med det. :)

  Tack för din kommentar.

  David Bergström.

  SvaraRadera