måndag 28 mars 2011

Ung Pirats Förbundskongress.

Nu har jag äntligen...tagit mig tiden att sätta mig ned och skriva ned lite av förbundskongressen, det som fick mig att orka var alla mysiga bloggar jag läst, den sista jag läste innan denna post var förövrigt denna. Jag som var med förra året och medverkade vid det årets förbundskongress så visste jag att denna vistelse skulle bli underbar. Det är precis det den blev.
Folket, kärleken, politiken... Dem tre orden formar mig själv skulle jag nog kunna säga, jag älskar folk, jag älskar att älska och jag älskar politik, därför passar jag som handen i handsken där! I alla fall, i år var jag dock inte ensam från Strängnäs, utan jag, Emil Andersson och min kära syster Frida Bergström representerade vackra Strängnäs där.

Jag är glad att jag lyckades få med dem två, för att de har fått varit med om en otrolig helg och det är otroligt lärorikt! Även om man inte driver aktiv politisk verksamhet så är det bra.

Och jumborummet... kan man annat än älska det? 24 pirater sovandes i samma rum! Kan inte bli mer episkt! Eller jo, om man raderar Lucas Perssons snarkningar ;) (Men jag snarkade tydligen också :( ) Översvämningen var dock rätt komisk, undrar hur det gick med sakerna i Staffans väska? Det är iafall där inne man lär känna bäst!

Bild Från Jumobrummet
Något negativt?
Det som jag kan hålla med om från flera håll är just själva röstningsproceduren, att folk inte fick chansen att vara med anonym, eller ta sin egen ställn
ing till vissa saker.

Samma som Jenny och Erik från Trollhättan säger (Som tydligen blir osynlig, markera den bara) "Under valet till ordinarie styrelseledamöter skrevs dessutom ett förslag upp på en tavla bakom talarstolen. Bl.a. Marit Deldén anmärkte på det olämpliga i det förfarandet, men man kontrade med att man kunde skriva upp hur många förslag som helst. Det var dock den exakta listan som röstades fram."

Då kom jag att tänka på en sak Frida sade, eller jag kanske förställer orden lite då jag inte kommer ihåg dem till 100% "Varför skriva upp sådär? Då är det inte lika lätt för en person att ha sin egna åsikt för att man påverkas så lätt" (Se orden: Oavsiktligt Grupptryck)

Lösning?
Nästa år tycker jag att vi digitaliserar mötet ännu lit
e mer, och ger chansen till folk att rösta på yrkanden digitalt och att om man vill lägga upp sina egna förslag skall alla kunna göra det digitalt, så att alla ser dem. (Även där borde man kunna vara anonym)

Då kanske man ställer frågan "Men dem som inte har datorer då?" Men då var det så att under en skype diskussion idag så pratade vi om det och kom fram till att man kan hyra in datorer, eller eventuellt be andra pirater ta med extra om man haver några.

Och nu tycker jag att jag skrivit lite väl mycket och vill bara säga en gång till: Tack alla för en underbar helg! Jag älskar er! :D

4 kommentarer:

 1. Ombud är framröstade av medlemmarna och därav förtroendevalda. Att medlemmarna i efterhand vill granska om ombuden de röstade på gjorde ett bra jobb är en extremt legitim begäran, därför ska ombuden absolut INTE göra yrkanden anonymt.

  Jämför med om en riksdagsledamot lägger ett idiotiskt lagförslag, då måste dennes namn framgå så folket vet vilken de ska rösta bort nästa val.

  SvaraRadera
 2. ^You have a very good point there sir. Men om man på ngt sätt skulle slippa se hur de andra röstade, så att man inte blev påverkad, typ registrerad när man lägger sin röst, sedan kan man se efteråt hur folk röstade?

  SvaraRadera
 3. Jag ser inte problemet med att man ser hur andra röstar. Låter man sig påverkas av något så banalt som grupptryck, tycker jag faktiskt inte att man är lämplig som ombud.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig David! Det finns ingen anledning att man ska se hur andra röstar och att de ser hur man själv röstar under själva röstningen. Att förtroendevalda kan granskas efter röstningen är avgjord har jag inget emot om man nu vill envisas med att ha ombudsvarianten. Jag tycker inte om den. Det är bättre med ett direktdemokratiskt system där alla medlemar får föra sin egen talan och åsikt.

  SvaraRadera