torsdag 3 februari 2011

Klottervåg i Strängnäs

Klotter, klotter och mera klotter.
Nu är det så att jag har sett budskapet grafittimålarna (Kallar man dem så? Aja.) Jag har sett deras budskap och det är klart. De vill ha en grafittivägg. Med budskap som "Laglig Grafittivägg?!?" eller "Här får ni kommunen!" visar de sin starka ståndpunkt.

Rätt eller fel? Jag tycker att det är fel lösning men rätt budskap. Om ni förstår vad jag menar. Det kanske får kommunen ändra sin uppfattning? Vad vet jag. Men en sak är säker. Kommunen förstår sig inte på grafittimålarna. Grafitti är konst, grafitti är kultur! Men för flera politiker är det bara klotter.

Sedan kan man ställa frågan vad är billigast? Om det klottras på byggnader (Noterade förövrigt att de INTE klottrat på de gamla byggnaderna i Strängnäs, bra tänkt!) och kommunen måste hyra någon som tvättar bort det en gång i månaden ELLER om vi sätter upp ett "Klotterplank" eller "Grafittivägg" vad man än vill kalla det?

Väggen blir en engångsbetalning..... Hyra "Tvättpersonal" är en långsiktig betalning som måste ske om och om igen. Men vi har noterat förr att kommunen inte tänker långsiktigt ur ett ekonomiskt perspektiv. Att inte sätta upp en grafittivägg skadar medborgarna. Inte fysiskt, men ekonomiskt. Skattepengarna kommer gå åt att tvätta rent väggar, istället för att lägga det på mer nödvändiga saker.

Man kan ju också fråga sig om vart man skall ha denna grafittivägg? Visholmen kanske? Där hänger det mycket ungdomar, speciellt under sommaren? Finningeskolans fritidsgård höll till där i somras, så den ungdomliga aktiviteten var hög redan då. Värt att tänka på?

Jag hoppas att denna klottervåg kommer att få politikerna att tänka om och tänka rätt! Om de inte gör det så kommer vi i Piratpartiet fortsätta stå FÖR en grafittivägg i kommunen! Grafitti är kultur! Kultur skall gynnas! Medborgarna skall gynnas!

David Bergström, Piratpartiet.

5 kommentarer:

 1. "Som gammal konstgallerist måste jag korrigera Dig. "Klotter" och "Tags" ÄR ALDRIG KONST ELLR KULTUR! "Graffiti" KAN vara konst och kultur.
  Det vi hittills sett i Strängnäs är ju dåligt utformade tags. Varför skulle det berättiga till ett "klotterplank"?

  Hälsningar
  MATS"

  - Att det utförs klotter och "Tags" är ju en protest emot att det inte finns en grafittivägg. Jag kan visserligen hålla med om att vissa av tagsen t.ex. de som ACW, etc funnits länge. Men de senaste har ett politiskt budskap till skillnad mot de andra.

  Och självklart är det inte rätt att de gör det på detta viset. Som jag skrev: "Jag tycker att det är fel lösning men rätt budskap."

  SvaraRadera
 2. Om jag förstår ditt resonemang är utpressning ett bra politiskt arbetssätt? "Det blir billigare att bygga en vägg än att sanera". "Om vi bara bygger en vägg slipper vi detta". Underligt resonemang. Minst sagt.

  SvaraRadera
 3. @Anonym. Tror du att dessa personer hade klottrat ned staden om det funnits en grafittivägg?

  SvaraRadera
 4. Ingen aning. Hur är det relevant? Det är väl knappast en en given konstant att människor sprayar sprayfärg på saker och ting, så att det enda man kan göra åt det är att hitta någonstans där de kan spraya.

  Kan jag gå runt och göra skateboardhopp på bilar på gatan om det råder brist på skateboardparker, i hopp om att politiker resonerar att "enda chansen att blir av med skadegörelsen på bilarna är att bygga en skateboardpark"?

  Nä, ett lite mer välunderbyggt resonemang får du nog arbeta fram.

  SvaraRadera