måndag 3 maj 2010

Fler folkomröstningar i kommunen?

Varför är det aldrig några folkomröstningar?

Det är något jag har undrat, folk vill mycket och tycker mycket, se bara på Karinslundsfrågan eller Tosteröskolan. Massvis av kritik, protester etc. Vet inte medborgarna att man med 5% stöd av alla röstberättigade i kommunen kan kräva folkomröstning? I Strängnäs kommun var 24080 röstberättigade till EU-valet och därmed skulle en lista med 1204 påskrifter vara tillräckligt för att kräva en folkomröstning.

Folkomröstning är något som är ovanligt i kommuner och ganska ovanligt även på riksdagsnivå, vi har sett folkomröstningar om biltrafik, alkohol, euro, kärnkraft och EU-medlemskap.
Flera partier, eller alla partier i fullmäktige talar om demokrati, om folkets inflytande och att det faktiskt är dem som borde bestämma. Men inte en enda gång har jag hört dem nämna folkomröstning som en lösning.

Är det hyckleri eller något som uteslutits bara för att medborgarna inte nämnt det? Enligt mig för att vi skall få en mer demokratisk kommun måste dess medborgare informeras om folkomrösningar. Hur enkelt det är att kräva det, sedan är det visserligen upp till fullmäktiga att godkänna initiativet också, men det är något som bör göras ifall de verkligen talar om demokrati.

Med folkomrösningar skulle inte bara kommunens medborgare få mer att säga till om, utan också få en större insikt i lokalpolitik, något som jag skulle vilja se, speciellt i våran kommun.

Låt Strängäs bli Sveriges mest demokratiska kommun! Demokrati för medborgarna, medborgarna för demokrati!

David Bergström, Piratpartiet.

7 kommentarer:

 1. Vad skall folket rösta om?

  SvaraRadera
 2. Antagligen om Pirate bay, och om att alla små fjortisar ska få sitta och ladda ner allt gratis.

  SvaraRadera
 3. Om frågor som folket vill rösta i. Vad vet man inte först de kommer fram och man sett folkets reaktion.

  SvaraRadera
 4. http://babyguards.jinity.com/

  Från 2008.

  SvaraRadera
 5. Hej David!

  Jag gillar detta: "Låt Strängäs bli Sveriges mest demokratiska kommun! Demokrati för medborgarna, medborgarna för demokrati!"

  Det krävs ett majoritetsskifte i Strängnäs kommun för att uppnå detta!

  Med vennlig hilsen
  Margit

  SvaraRadera
 6. Tack för länken Strömberg! Hade helt missat det! Hemskt att inte lyssna på 10% av medborgarna! Vad är detta för demokrati?

  @Margit, det verkar nästan som det ja. Vi får se vad som kommer att ske.

  SvaraRadera
 7. MFP är absolut för folkomröstningar. Vi röstade också för när frågan kom upp i fullmäktige, så det är inte några tomma ord. Du har rätt i att alla partier börjat tala om demokrati, men ändå har ingen utveckling av demokratin skett under de år vi i MFP har varit med. Fortfarande säger ledande politiker: "Vi är proffs på politik och vi har ju bivit valda, vi fattar besluten nu och om folk blir missnöjda får de rösta bort oss i nästa val".
  De ser valsystemet som själva definitionen av demokrati. Men det finns så mkt mer somvi kan och bör göra under valperioderna. Folkomröstningar visst, men framförallt en ständig medbogardialog med olika former av enkäter och rådslag samt en decentralisering av makt från kommunhuset till nya lokala organ.

  SvaraRadera