tisdag 27 april 2010

Kaoset kring demokratiberedningen.

Är medlemmarnas protest viktigare än demokratin i kommunen?

Det är något jag frågade mig själv idag då jag läste om att de sex oppositionspartierna som hoppade av demokratiberedningen. Oppositionen hävdar att man inte lagt fokus på just demokratifrågorna i kommunen utan att man haft fullt upp att prata om lokaler och teknik.

Det må vara en brist från majoriteten i sådana fall, men är det rätt väg att gå? Att lämna beredningen? Skulle det inte vara bättre att försöka få majoriteten att komma till saken, orsaken till att alla är där. Eller möjligtvis "hotat" med att lämna den ifall man inte började diskutera seriöst om just demokrati.

Oppositionen har nu valt att föra egna möten som inte kommer att bekostas av kommunens medborgare via skattemedel som de tidigare mötena har gjort. Detta för att försöka lägga fram ett eget förslag rörande demokratiutveckling fram till valet. Det är visserligen en god sak att göra, för att kunna visa vad man vill göra efter valet. Men valet går inte att avgöra redan nu och genom att lämna de officiella mötena har man inte chans att få fram sina åsikter till majoriteten på samma sätt som innan.

Och sedan ifall man ska ta in ord från majoriteten också så verkar de inte ens märkt av problemet? Är det inte så att oppositionen möjligtvis inte fört fram sina åsikter rörande beredningen tillräckligt väl då?

Men då jag inte närvarade under mötena själv så kan jag inte säga varken eller utan lämnar det till framtiden att säga. Men mitt mål är att i framtiden själv kunna närvara på ett sådant här möte, ett möte för Strängnäs Kommun och dess medborgares bästa.

Det är en av anledningarna att jag ställer upp till Kommunfullmäktige i höst.

David Bergström, Piratpartiet.

3 kommentarer:

 1. Hej
  Och välkommen in i politiken!

  Jag var själv ny (dock betydligt äldre!) i politiken förra valet, när vi startade Mariefredspartiet. Det har varit snart fyra intressanta och lärorika år, också frustrerande ibland.

  Strängnäspolitiken behöver fler ungdomar och mer nytänk, hoppas vi ses i höst!

  Birgitta Elvingson
  Mariefredspartiet

  SvaraRadera
 2. Monica Stålborg Billberg (MP)28 april 2010 kl. 21:41

  Välkommen David! Det behövs nya, unga krafter i politiken. Demokratin måste hela tiden återerövras av nya generationer.

  SvaraRadera