torsdag 29 april 2010

Piratpartiets mål i Strängnäs Kommun.

Vad kan ett parti som Piratpartiet göra i kommunfullmäktige?

Mycket skulle självklart jag säga. Den största fördomen mot Piratpartiet är att vi bara skulle ha politik rörande internet. Det är helt fel, speciellt på kommunal nivå. Vi vill främja kulturen i våran vackra kommun, vi vill främja informationstillgängligheten i kommunen och vi vill definitivt göra våran skuldsatta kommun mindre skuldsatt och vi vill öka varje normal medborgares inflytande.

Vi är inte ett parti för en enskild grupp människor, utan vi är ett parti för varje medborgare som bor i Strängnäs kommun.

Detta vill vi göra genom fyra genomtänkta rätt breda punkter.
Dessa punkter är:
Medborgarkommunikation
En utvecklad bibliotekspolitik
En utvecklad skolpolitik
"Programvarupolitik" (Kan även kallas för Ekonomisk gynnsam politik)

Den största av dessa tre punkter är medborgarkommunikationen, den är även den som berör alla individer och dess inflytande mest. Man ska som medborgare kunna få reda på det som sker runtom politiken i Strängnäs via bara ett eller två knapptryck, man ska även där kunna lägga fram förslag till fullmäktige samt hur enkelt som helst kunna fråga antingen hela fullmäktige eller enskild ledamot om något rörande Strängnäs Kommun. Då det de facto är medborgarna som röstat fram dessa vill nog flera av dem även få reda på ifall något görs av det personerna sagt. Detta skulle också vara ett utmärkt system att fråga ut fullmäktigekandidater eller ledamöter under ett valår.

Detta sker via internet så vi i Piratpartiet Strängnäs skulle också vilja se att kommunen öppnade ett fritt nätverk i kommunens stadskärnor, alltså Gyllenhjelmstorget i Strängnäs t.ex. och andra stora torg i de andra orterna.

Biblioteken är något vi i Piratpartiet vill utveckla, man märker att biblioteken inte lockar lika många som förr och därför behöver även dem förnyas. Man har visserligen börjat låna ut filmer och spel i vissa bibliotek, men även i andra skaffat avdelningar för spelande eller rum för diskussioner, där vem som helst när som helst (under öppettiderna) kan komma och prata om saker såsom skolarbete, möten etc.

Men då detta troligtvis inte är tillräckligt för att locka tillbaka den stora massan som förr gick till biblioteken vill vi se ett större urval mellan spel, program och liknande. Detta skulle då i alla fall locka en yngre publik. Vi vill även att man som privatperson skall få tillgång till bibliotekens nätverk utan att behöva ha ett bibliotekskort.

Vi skulle också vilja se att biblioteken får utökade öppettider, speciellt på helgerna. Detta för att det är på helgerna man har tid att på och låna böcker, filmer, etc. Längre öppettider skulle då inte bara leda till att det blir bättre för folket utan även för vår kultur.

Ett annat problem som får folk att inte gå till biblioteken är att de troligtvis inte har den boken man söker, därför vill vi att man i varje bibliotek, (Skolbibliotek räknas inte in) ha en så kallad Print-on-demand maskin. Med en sådan maskin kan man för en summa pengar (Inte för stor) kunna skriva ut en bok.

Ett liknande system som jag talade om rörande fullmäktige skulle kunna anammas i skolor runt om i kommunen. Där skulle föräldrar enkelt kunna få tag på skoluppgifter eller andra viktiga saker rörande skolan då även få större inblick i elevens skolgång. Detta skulle också vara super för elever som glömt sina uppgifter i skolan då de lätt får tag på dem via nätet.
Dessa dokument skulle antingen ligga under skolans egna hemsida eller en gemensam sida för kommunens alla skolor.

Vår programvarupolitik går ut på att vi vill byta ut alla kommunens licenserade program mot fria program, det skulle inte bara leda till att miljontals kronor skulle kunna sparas utan även skulle man som användare få ett större utbud av program. Dessa pengar skulle kunna användas till mycket bättre saker, speciellt i en kommun med så stor skuld som Strängnäs har.

Med denna politik skulle alltså varje individ i Strängnäs kommun få en större inblick i vad som sker, inte bara rörande politiken utan också i skolan.Men man skulle också få ett större inflytande i kommunen. Kommunen skulle bli rikare (Mindre skuldsatt) vilket gynnar alla, biblioteken skulle börja locka folk igen, internet skulle bli mer tillgängligt och kulturen skulle berikas samtidigt som den berikar våran kommun.
David Bergström, Piratpartiet

15 kommentarer:

 1. Hur tänkte Piratpartiet lösa de skenande kostnaderna för invandringen? Höja skatten?

  SvaraRadera
 2. "Med en sådan maskin kan man för en summa pengar (Inte för stor) kunna skriva ut en bok."
  Bra miljötänk hos piraterna. SD 2010!

  Igor

  SvaraRadera
 3. Vi har ingen politik rörande invandringen och det är inte heller något som man kan ta hand om på kommunal nivå.

  SvaraRadera
 4. Varför utesluts inte en piratpartister som önskar livet ur sina meningsmotståndare?

  SvaraRadera
 5. Igor: Men är det inte mer mijövänligt det än att köpa in böcker som faktiskt har mer miljöpåverkan än bara pappret.

  SvaraRadera
 6. Det är väl bättre att använda samma bok flera gånger istället för att skriva ut en ny hela tiden?

  SvaraRadera
 7. I och med att det är kommunen som skriver kontrakt med migrationsverket så bör man väl kommunen verkligen vara de som kan styra invandringen till kommunen. Skall ni sitta i kommun och inte veta vad ni håller på med? Nej jag tänker med plånboken och lägger min röst på sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 8. @Anonym. Då kan man väl införa att man ska återlämna de böckarna man skrivit ut?

  SvaraRadera
 9. Okej, det var ju en bra lösning på det -- man lämnar åter sina papper. Gå till val på en skrivare för fan! Själv tänker jag med plånboken och lägger min röst på Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 10. "I och med att det är kommunen som skriver kontrakt med migrationsverket så bör man väl kommunen verkligen vara de som kan styra invandringen till kommunen."

  Så må det kanske vara, men som sagt så kommer inte Piratpartiet ta ställning i den frågan.

  SvaraRadera
 11. Ja förstår inte riktigt hur "Print-on-demand" skulle gå till.. och hur det skulle bli en succé. Det kommer ju gå åt en hel del onödiga papper när man också kan få biblioteket i fråga att kunna skicka efter den valda boken från övriga bibliotek.

  SvaraRadera
 12. Preath: Ifall du akut skulle behöva en bok och inte har tid att vänta, t.ex. om du läser en kurs på universitet eller högskola och behöver boken men samtidigt inte har tid att vänta.

  Annars fungerar nog det andra sättet lika bra.

  SvaraRadera
 13. Jo, det skulle kunna gå i och för sig om man sparade in pengar för öppen källkod istället för licensierad programvara så skulle det även räcka åt bläck och papper för att skriva ut tjockt med papper. Men det skulle bli överdrivet med papper om man skulle skriva ut hela böcker i A4 format. Då är det också bättre att skriva ut särskilda sidor och kapitel, dock.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker att man lika gjärna ska släppa böckerna som .pdf eller nåt liknande, som man lätt kan ha på sin mobil också.

  SvaraRadera
 15. Ser ut som en bra början, men om ni skulle komma in måste ni ta ställning i många fler frågor. Förstås.
  Mariefredspartiet har kämpat för framförallt utveckling av demokratin, en bättre skolpolitik med tydliga kvalitetsmål och fler lärare samt långsiktig planering för en hållbar utveckling (såväl socialt som map klimatet etc).
  Vi har även verkat för en utveckling av kulturen och biblioteken. Lite bättre har det blviit, men väldigt mycket mer kan göras!
  Frågan om öppna program har också varit uppe i fullmäktige, men majoriteten sade tyvärr nej. Då.

  SvaraRadera